Wij maken ons zorgen over de zorg

Door Menno Wilmans op 8 november 2014

Bijdrage Partij van de Arbeid aan de programmabegroting 2015

Allereerst dank aan het college en het ambtelijk apparaat voor de programmabegroting. Deze geeft een helder beeld van de toekomst op financieel gebied.

Algemeen

De begroting van 2015 laat een bescheiden positief saldo zien. Dit is mede te danken aan de bezuinigen die zijn vastgesteld bij de perspectiefnota. De PvdA heeft hier met twee moties aan meegeholpen.

Positief is ook dat de begroting (paragraaf D, p83) laat zien dat de leningen met 1,3 miljoen omlaag gaan. Ook in de jaren na 2015 laten de begrotingen een positief saldo zien. Dit wordt mede mogelijk als de taakstellende besparingen worden gehaald.

Het weerstandsvermogen is met 6,52 ruim boven de door de raad ingestelde norm van 2, maar leunt zwaar op de bestemmingsreserves. De algemene reserve, die natuurlijk het eerst wordt aangesproken als er wat mis gaat, heeft weinig vet op de botten. Daar bovenop laat de komende bestuursrapportage weer tegenvallers zien van 3 ton. De bodem van de algemene reserve is in zicht.

Zorg

Wij maken ons zorgen over de zorg.

Wat betekenen de nieuwe taken op het terrein van ouderenzorg en jeugdzorg voor de burgers van Landsmeer ? Verbeteringen of verslechteringen ?

Dat zal zich gaan ontrollen in 2015 en de jaren daarna. Zowel raad en College, als inwoners zullen de vinger aan de pols moeten houden.

De PvdA is blij dat door onze bijdrage de Huishoudelijke zorg 1 (HbH1) behouden blijft voor mensen met een inkomen tot en met 130% van het minimum. Wij maken ons zorgen over mensen die nét boven deze grens zitten en een klein of geen netwerk hebben. Er wonen niet alleen rijke mensen in Landsmeer: vooral bij 75-plussers komen kleine pensioenen voor. Deze groep heeft het al zwaar en zal het zwaarder krijgen. We roepen het College op ook aandacht voor deze groep te hebben en in voorkomende gevallen gebruik te maken van de hardheidsclausule.

De PvdA vindt het belangrijk dat welzijn en zorg op elkaar aansluiten. Wij vinden het een goede zaak dat met het DCL en Wonen Plus gesproken is over nieuwe taken op het terrein van eenzaamheid en cliëntondersteuning. Zij pakken deze taken op zonder extra middelen hiervoor aangevraagd te hebben.

In de begroting 2015 valt te lezen dat er € 200.000 van de integratie-uitkering WMO niet besteed is. De PvdA vindt dat als DCL en Wonen Plus verder zijn met ontwikkeling en uitvoering van hun nieuwe taken en er goede resultaten zijn, er een beroep gedaan kan worden op deze niet bestede middelen.

De PvdA hoort graag hoe het in de loop van 2015 gaat met de mantelzorg en de ontwikkeling van de respijtzorg. Ook hiervoor geldt dat er middelen ingezet kunnen worden.

Graag worden wij op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen bij De Keern. Een goede voorziening in het centrum van ons dorp is voor de verouderende bevolking van groot belang.

Participatiewet

Op onze vraag wat het College gaat doen om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan te helpen, kregen wij als antwoord: ‘We schrijven een brief aan de werkgevers’. Juist van een VVD-wethouder, waarbij het bedrijfsleven in de genen zit, verwacht de PvdA meer ambitie. Voor die mensen, maar ook voor de maatschappij, is het belangrijk dat zij een zinvolle bijdrage kunnen en mogen leveren. De PvdA verwacht daadkrachtiger initiatieven van het College. Met name bij het Landsmeerse bedrijfsleven.

Leges

De raad heeft besloten om de leges 100% dekkend te maken. Bij het vaststellen van de leges zal de PvdA deze discussie opnieuw aangaan. Want, niet voor alle leges is dit opportuun. Wat als de marktgelden te hoog worden, houden we dan nog een markt? En is straks begraven alleen mogelijk voor de rijken? Wij komen hier nog zeker op terug.

Besparingen

Door de fragiele basis van de financiën heeft het college 15 onderzoeken lopen. Ook daar wordt de toekomst van het zwembad ter overweging van een besparing opgenomen. Zucht. Ik ben zoon van een lerares en ik geef het College nu huiswerk op. Luister nog eens goed wat de raad bij de vergadering van de perspectiefnota heeft gezegd. En lees nog even goed na in de enquête die in het kader van de toekomstvisie is gehouden onder 921 inwoners. Op de vraag ”Wat zal de Landsmeerder doen als hij/zij het geld mag verdelen?” Wat ziet u daar op nummer drie staan? Dit is toch een College dat graag de inwoners wil betrekken bij de besluitvorming? Volgende raadsvergadering krijgt u overhoring. Natuurlijk, bezuinigingen op de voorzieningen zijn soms onvermijdelijk. We moeten zeker kritisch naar de kosten blijven kijken. Maar als we inwoners raadplegen, moeten we ook luisteren.

Bestuurlijke toekomst

De discussie over mogelijke scenario’s zal aan begin 2015 in de raad plaatsvinden. Het proces van de bestuurlijke toekomst loopt goed en zorgvuldig. De PvdA is blij met de betrokken inbreng van de inwoners tijdens de “praat met de raad”-avonden. Wij vinden dit een effectief middel om de raad goed te ondersteunen voor de oordeel vormende fase. Nadat verschillende scenario’s zijn uitgewerkt, wil de PvdA dat de raad weer in gesprek gaat met onze inwoners.

Ilperveld en regio

Met verbazing heeft de PvdA kennis genomen dat het bezoekerscentrum van het Ilperveld gaat sluiten dankzij de bezuinigingsdrift van de provincie. Het bezoekerscentrum is naast overnachten en eten, één van de weinige toeristische attracties in onze gemeente. Dit, terwijl de metropoolregio toeristische activiteiten in de regio wil bevorderen. De PvdA vindt met haar statenleden dat de bezuinigingen op het Landschap Noord-Holland te snel en te fors zijn. We moeten beseffen dat een stem bij de provinciale verkiezingen in 2015 ook van invloed is op onze eigen omgeving.

Collegeprogramma

Het is moeilijk om niet in te stemmen met dit collegeprogramma. Er is namelijk bijna geen materiële inhoud om over van mening te verschillen. Doelen zijn niet SMART geformuleerd. Er is geen ijkpunt voor verificatie. Zo is bijvoorbeeld onbekend wanneer de structuurvisie klaar zal zijn.

Sommige doelen zijn eenvoudig niet SMART te formuleren. Bijvoorbeeld: in 2018 is Landsmeer een aantrekkelijke gemeente voor kleinschalige bedrijvigheid. Of: de ambitie om als overheid meer los te laten. Wanneer zijn deze doelen gehaald?

De PvdA ziet het collegeprogramma dan ook als een aanzet om de discussie te beginnen. En wij zullen het college kritisch op haar daden volgen.

Commissie internationale zaken

Ondanks de afnemende belangstelling zien wij graag dat de commissie internationale zaken blijft bestaan. Het blijft een nobel streven om samen met andere gemeentes in Europa projecten te steunen in de Derde Wereld. Het gaat om een relatief laag bedrag. Voor 2015 kan de commissie haar begrotingswensen nog uit de reserve halen. Voor het meerjaren inversteringsplan van 2016 verzoeken we het College om een bedrag op te nemen van 6000 euro.

Menno Wilmans

Menno Wilmans

Menno Wilmans. (1965) kent de gemeente en de gemeentelijke politiek op zijn duimpje. Enerzijds door zijn brede belangstelling voor het lokale gebeuren, maar zeker ook door zijn raadslidmaatschap als fractievoorzitter van 2013 tot 2018. Daarbij had hij de portefeuille van grondgebied, wonen en toekomstige bestuurlijke indeling. Samen met Marjan Farjon heeft hij in die periode

Meer over Menno Wilmans