Waarom Amsterdam?

Door Marjan Farjon op 24 januari 2015

De geografische ligging van Landsmeer maakt het ingewikkeld om de vraag “met wie” te beantwoorden. Er is of er zijn geen voor de hand liggende partner(s) waar het allergrootste gedeelte van de inwoners van Landsmeer achter staat. Met één been staat Landsmeer in Amsterdam en met het andere been in Waterland.
Zie de wijkgesprekken en zie ook de uitkomst van de enquête ten tijde van het ontwikkelen en vaststellen van de toekomstvisie. Van de invullers had 49.5% voor Waterland als voorkeur voor de toekomst en 45.5% koos voor Amsterdam.
Conclusie van de PvdA: er is op dit moment geen bestuurlijke partner aanwezig waarvan het allergrootste gedeelte van de inwoners zegt: ja, dat is een goede partner!

Dit is de reden waarom de PvdA “de optie Amsterdam” serieus wil onderzoeken.
Wat valt er tegen Amsterdam in te brengen en wat valt er voor Amsterdam te zeggen?

Reactie op advies College

Argumenten tegen Amsterdam volgens het pre-advies van het College vinden wij niet valide.

  • De gemeente Amsterdam zal volgens inschatting van het College de komende 3 tot 5 jaar vooral bezig zijn met de afschaffing van de stadsdelen. En waar zijn de beoogde fusiepartners van het College de komende jaren mee bezig? Zijn die niet druk met ongeveer hetzelfde? En is het niet van belang om niet bij voorbaat invulling te geven voor de gemeente Amsterdam en henzelf antwoorden te laten geven?
  • Potentieel gaat de ontvlechting uit de gemeenschappelijke regelingen veel geld kosten, aldus het College. Laten we dat onderzoeken, wellicht staan er andere baten tegenover. Bovendien gaat het om eenmalige uitgaven en worden herindelingskosten voor een deel vergoed door de overheid.
  • Het democratisch gehalte neemt af volgens het College. Maar er zijn en blijven gewoon gemeenteraadsverkiezingen. Onze kernen Landsmeer, Den Ilp en Purmerland blijven gewoon bestaan.
  • We worden nooit gelijkwaardige partners aldus het College. De Calimero-gedachte. Gelijkwaardigheid is iets anders dan gelijk, dat ten eerste. Gelijkwaardigheid hangt in hoge mate af van de ideeën en bereidheid van de beoogde partner en dat is precies wat onderzocht moet worden. In de aardige brief die Amsterdam naar Landsmeer stuurde stellen zij, dat ze vooralsnog geen uitspraak doen over “met wie”. Zij vinden, terecht, dat Landsmeer eerst zelf een standpunt moet innemen.

Nadelen

Ziet de PvdA Landsmeer geen nadelen in het onderbrengen van Landsmeer bij Amsterdam?
Jazeker wel! Helaas zijn de stadsdelen ontmanteld en zijn er bestuurscommissies voor in de plaats gekomen met minder bevoegdheden. Organisatorisch is dit opgelost door de aanstelling van gebiedscoördinatoren die de connectie vormen tussen de stadsdelen en het centrale bestuur. Of dit echt goed gaat werken is afwachten.

Voordelen

De PvdA ziet ook veel voordelen in het onderbrengen van Landsmeer bij Amsterdam.

  • Amsterdam is een sociale gemeente en is vernieuwend in onderwijs-, zorg- en welzijnsland. Amsterdam trekt extra geld uit voor het armoedebeleid, heeft extra budget voor onderwijs, extra budget om werklozen te helpen aan baan of opleiding.
  • Ook ten aanzien van personeel heeft Amsterdam een goed sociaal beleid dat kansen en mogelijkheden biedt.
  • Landsmeer is geen eiland. Daarom is het van belang om te kijken wat er gebeurt in de regio. Een sterke economische regio in Europa is topprioriteit voor Amsterdam. Dat kan Amsterdam niet alleen, ook de regio is nodig. Dat is goed voor Amsterdam en goed voor de regio. Ook voor de ontwikkeling van Landsmeerse ambities op het gebied van recreatie en toerisme hebben we de expertise van Amsterdam nodig.
  • Amsterdam hecht veel waarde aan het groene karakter van Landsmeer. Wij hebben er vertrouwen in dat Amsterdam respect zal hebben voor ons groen.
  • Een gedeelte van de bevolking komt uit Amsterdam en is in Landsmeer gaan wonen omdat dat heel prettig is.
  • Een groot deel van de Landsmeerse bevolking pakt de bus naar Amsterdam, winkelt in Noord, gaat naar school in Amsterdam, werkt in Amsterdam, ligt in het BovenIJ ziekenhuis en bezoekt er specialisten, gaat naar de GGZ in Amsterdam Noord, gaat naar theaters in Amsterdam, bezoekt het door Amsterdam gesubsidieerde Alzheimercafé, gaat in Noord naar de dokterspost enzovoort.
  • Bij vele verenigingen in Landsmeer zijn ook Amsterdammers lid en ook het omgekeerde is het geval. Er zijn Amsterdammers actief als vrijwilliger in Landsmeer en ook omgekeerd is dat zo.

Samengevat

De PvdA wil dat de optie Amsterdam serieus wordt onderzocht. Zonder vooroordelen. Aansluiten bij een grote stad levert voordelen op. Zet op een rij welke zaken van groot belang zijn voor Landsmeerders om vertrouwen in welke optie dan ook te houden of te krijgen.

Marjan Farjon

Marjan Farjon

Raadslid vanaf januari 2013 tot en met maart 2018 Wie ben je : Ik kom uit een sociaal democratisch nest. Sinds 13 jaar woon ik in Landsmeer. Ik ben getrouwd en heb 2 kinderen en 6 kleinkinderen. Sinds 2013 zit ik in de Raad. Ik houd me vooral bezig met het sociale domein. Waar word

Meer over Marjan Farjon