Door Menno Wilmans op 30 april 2014

PvdA kritisch over de collegevorming

Met de keuze van D66 om een college te vormen met CDA en VVD is de PvdA niet gelukkig.

Ik kan me nog herinneren dat de heer Elfferich ontstemd was toen ik suggereerde dat D66 toch wel een rechtse partij is. En kijk nu eens na de verkiezingen: terwijl D66 voor een coalitie had kunnen kiezen met de PvdA wat veel socialer zou zijn geweest, wordt hun voorliefde voor het rechtse gedachtengoed duidelijk nu zij in zee gaan met de VVD. Had ik voor de verkiezingen dus toch gelijk. Jammer dat de kiezer die duidelijkheid pas nu krijgt.

Zeker gezien het belang van het sociaal-domein de komende jaren had de PvdA er de voorkeur aan gegeven als D66 dit domein op zich had genomen, of had gekozen voor een coalitie met de PvdA. De PvdA heeft in haar campagne duidelijk gemaakt dat het sociale domein de komende jaren de hoogste prioriteit heeft met de slogan “Mensen eerst”.

We hadden liever gezien dat D66 voor de verkiezingen zelf had uitgesproken dat men ruimtelijke ordening belangrijker vind dan het sociale domein. En dat daarom de keuze op wethouder-kandidaat Nico van Baarsen was gevallen. D66 had voor de verkiezingen beter moeten nadenken. Ik ben niet de enige die dit zegt.

Want wat krijgen we nu? Een wethouder van de VVD op het sociale domein.

Ik zit nu een jaar in de raad. Ik zag de VVD-fractie opveren als het ging over economie. En ik zag ze opveren als het ging om minder regels. Ik denk hierbij aan het schrappen van de happy hour regels.

Maar als het ging om armoedebeleid was bij de VVD al snel de teneur dat mensen het zelf moeten oplossen. Dat hier een apart budget voor is, lijkt hen minder te boeien. Dat nu uitgerekend een VVD-wethouder verantwoordelijk wordt voor het sociale domein baart ons zorgen. We hadden liever gezien dat diegene die zich met het sociale domein gaat bezighouden ervaring en kennis had opgedaan in dit domein.

Integriteit van het College mag niet in het geding komen. We weten allemaal dat Nico van Baarsen als architect opdrachten heeft gedaan voor projecten in Landsmeer. Wij zijn dan ook blij dat hij zijn functie als architect heeft neergelegd. Mocht er nog een project komen waar een belangenverstrengeling of schijn van een belangenverstrengeling in het geding is, dan zien wij graag dat dit wordt gemeld aan de raad en zo nodig eventueel zo’n dossier wordt overgedragen.

 

Twee wethouders

We erkennen de kwaliteiten van Cor Hienkens, maar waarom moet we gebruik blijven maken van een wethouder van buiten terwijl er in Landsmeer genoeg kwaliteit beschikbaar is? De tijd voor een zakencollege is nu voorbij.

Logischer was geweest om twee wethouders te benoemen. Want wat gaat er nu gebeuren na één jaar? Is er een vaste datum voor het vertrek van Hienkens afgesproken? Of is één jaar een rekbaar begrip en worden dit er uiteindelijk toch vier? En is dit niet ook de stiekeme wens van het CDA?

Vaak wordt het argument gebruikt dat Cor Hienkens al goed is ingewerkt. Dat hij, nu de trein aan het rijden is, een toegevoegde waarde heeft. Maar de trein van de decentralisaties gaat steeds harder lopen en zo wordt het voor een nieuwe wethouder steeds lastiger om aan te haken. Nú worden er keuzes gemaakt die straks gevolgen hebben voor de implementatie in 2015. Het is volkomen onlogisch om na één jaar op te stappen.

Zeker ook met de nieuwe open bestuursstijl was het wat de PvdA betreft het goed mogelijk geweest om een minderheidscollege te vormen. Steunend op wisselende meerderheid was het ook mogelijk geweest om ons dorp te besturen en dat had meer in de lijn gelegen van de open bestuursstijl.

Ook de VVD heeft bij de onderhandelingen gezegd dat twee wethouders hun grote voorkeur had. Helaas hebben ze dit standpunt verlaten. We zagen dit twee weken geleden ook, toen het ging om de locatie van een hotel. De VVD schuift hun voorkeuren makkelijk aan de kant zodat ze op het pluche kunnen zitten. Gaat de VVD dit beleid de komende vier jaar voortzetten?

De PvdA wil op een constructieve manier oppositie voeren. De PvdA zal de voorstellen van het College op inhoud toetsen en kritisch zijn bij de uitvoering. Als het gaat om de personen zijn we mild. Daarom wil de PvdA dit college een eerlijke kans geven.

Coalitieprogramma

We zijn blij met de aanzet voor een nog opener bestuursstijl die nog meer ruimte biedt aan alle partijen en inwoners om betrokken te worden bij het besturen van het dorp. Verder zijn wij blij dat de suggesties van de PvdA zijn overgenomen in het coalitieprogramma dat nu een algemeen stuk is dat alle partijen zullen kunnen ondersteunen. Daarnaast biedt het voor ons genoeg ruimte om onze uitgangspunten te laten verwoorden. Daarom zullen we het coalitieprogramma onderschrijven.

 

Menno Wilmans

Menno Wilmans

Menno Wilmans. (1965) kent de gemeente en de gemeentelijke politiek op zijn duimpje. Enerzijds door zijn brede belangstelling voor het lokale gebeuren, maar zeker ook door zijn raadslidmaatschap als fractievoorzitter van 2013 tot 2018. Daarbij had hij de portefeuille van grondgebied, wonen en toekomstige bestuurlijke indeling. Samen met Marjan Farjon heeft hij in die periode

Meer over Menno Wilmans