Door Menno Wilmans op 3 juli 2014

Discussie toekomst zwembad: nergens voor nodig

Bijdrage van de PvdA tijdens de algemene beschouwingen.

Met de perspectiefnota van 2015 hebben het College en de ambtenaren ondanks het verkiezingsjaar goed werk verzet. De bezuinigingsopdracht is helder en kan voor een groot deel rekenen op steun rekenen van de PvdA. Echter, op onderdelen maakt de PvdA andere keuzes.

Infrastructuur

Veruit de grootste kostenpost in onze gemeente is de investering in infrastructuur en openbare ruimte. In het verleden is een hiervoor een grote spaarpot aangelegd door de verkoop van de Nuon-aandelen. Met het positieve resultaat in de boekjaren 2009, 2010 en 2011 van 2,1 miljoen euro (p. 15) is deze spaarpot verder aangevuld. Hierdoor kunnen projecten direct worden gedekt, maar helaas is dit bij lange na niet genoeg.

Voor maar liefst 6,8 miljoen wil dit College de komende vier jaar investeren in de openbare ruimte. Landsmeer heeft een achterstand op de onderhoud van de riolen. Het College laat in het meerjaren-investeringsplan zien dit voortvarend op te willen pakken. Plan Oost de wijk rondom de Talingweg, de vier straten van de Weegbreesingel tot en met de Violierweg, de wijk rondom de Sportlaan en de Schoolstraat in Den Ilp. De kosten voor het riool worden gedekt door de opgebouwde bestemmingsreserve. Echter, voor het opknappen van de straten moet er geld bij.

 

De PvdA is voor de aanpak van de achterstand in het onderhoud van de riolen. Ondanks dat het hier om veel geld gaat. Ter verduidelijking: het aanpakken van de riool in de wijk van de Weegbreesingel kost 1,1 miljoen. Het opknappen van die straten een jaar later kost 9 ton. Maar om dan ook nog te investeren in herinrichting van de NH kerk in het kader van het Breek-project en om dan ook nog de herprofilering van de IJdoornlaan op te pakken, leidt volgens de PvdA tot een te zware last op de financiën.

Wij zijn dan ook gekomen met moties waarin wij het College oproepen hier een andere afweging te maken.

  • Eén motie die oproept om te wachten met de herprofilering rondom de NH kerk nadat bekend is wat het breekoverproject uiteindelijk heeft opgeleverd en
  • één motie die oproept om te wachten met de herprofilering van IJdoornlaan nadat de plannen met een hotel definitief bekend zijn.

Doel van de moties is om deze projecten uit te stellen zodat er minder hoeft te worden bezuinigd. Beide motie kregen een positief advies van het college en kregen unanieme steun van de raad. Ook het opknappen van de Burgemeester Postweg kan wat de PvdA betreft langer wachten. We hebben niet genoeg geld om dit allemaal uit te voeren in de komende vier jaar.

Voorzieningen

Het College maakt plannen zonder goed in haar eigen portemonnee te kijken. En wie zijn dan de klos? De voorzieningen voor burgers!

De toekomst van het zwembad wordt ter discussie gesteld. Niet omdat het geld er niet is, maar omdat het College met het geld verkeerde prioriteiten legt. Misschien kan het College de foto van de toekomstvisie nog even uit de onderste la halen. Op de vraag “Welke voorzieningen moeten absoluut blijven behouden?” staat het zwembad op nummer 3. Het zwembad is een zeer waardevolle voorziening die bijdraagt aan onze volksgezondheid. En is het sluiten van het zwembad eigenlijk niet duurder dan het open houden?

Het is onbegrijpelijk en onnodig om de toekomst van het zwembad ter discussie te stellen. Laten we deze discussie stoppen.

 

Toch wil ook de PvdA bezuinigen op voorzieningen kritisch bekijken, maar zonder dat daarbij de stekker er volledig uit wordt getrokken. Neem bijvoorbeeld de bezuinigingen op de bibliotheek. Besef goed dat de bibliotheek één van de pijlers is waar het Dorpshuis op steunt.

Wat betreft de sporthal vindt de PvdA overigens dat de huidige exploitatie zonder beheerder en zonder schoonmaakkosten uitermate voordelig is doordat dit gecombineerd is met de exploitatie van het café. Toch kunnen we ook hier kritisch naar de kosten kijken. En dat geldt ook zeker voor het aantal uren van de ambtenaren die bezig zijn met de sporthal en sportvelden. De kosten hiervan bedragen meer dan € 60.000.

 

Zorg en welzijn

Als er minder geld naar de infrastructuur gaat, blijft er meer over om de decentralisaties goed te begeleiden.

Het College lijkt goed op weg te zijn met de decentralisaties. De PvdA vindt dat er geïnvesteerd moet worden in preventie en nuldelijns voorzieningen.

Bij het inwerkprogramma van nieuwe raadsleden over de drie decentralisaties werden door een ambtenaar voorbeelden gegeven van “de oude werkwijze” en “de nieuwe werkwijze” bij de zorgproblematiek van bijvoorbeeld ouderen. Naar voren kwam dat steeds verwezen werd naar zorgvrijwilligers en/of mantelzorg. Op de vraag van de PvdA waar die zorgvrijwilligers dan waren, werd geantwoord dat “we in gesprek zijn met het Dienstencentrum en WonenPlus”. De PvdA verwacht een visie van het College. Er staat in de Perspectiefnota niets over nieuw beleid.

 

De PvdA vindt versterking van de nuldelijn noodzakelijk. Voor een relatief laag bedrag kan preventie versterkt worden. Wij denken dan bijvoorbeeld aan de aanpak van eenzaamheid onder ouderen. Daarom zijn we tegen afschaffing van de stadspas.

Maar we denken ook aan versterking van de mantelzorg, het werven van zgn. zorgvrijwilligers enzovoort. Voorbeelden genoeg in gemeenten om ons heen. Wanneer het welzijnsdeel van de WMO niet versterkt wordt, zorgt dat voor hogere kosten in de zorg. De PvdA zal de ontwikkelingen de tweede helft van het jaar goed volgen en eventueel voor de begroting van 2015 amendementen indienen om de nuldelijns voorzieningen en preventie te versterken.

Bestuurlijke toekomst

In het voorjaar van 2014 zijn de eerste stappen voor onze bestuurlijke toekomst gezet. Het is positief om met de inwoners in gesprek te gaan om breed gedragen de toekomst van Landsmeer verder vorm te geven. Het lijkt erop dat Landsmeer in de huidige bestuursvorm geen toekomst meer heeft. In een bestuurskrachtmeting zal een extern bureau dit verder onderzoeken. Wij hopen op een flinke deelname en betrokkenheid van de inwoners om met hen op basis van de juiste feiten en juiste informatie een vruchtbare discussie aan te gaan. Onze fractie is benieuwd naar de resultaten van de bestuurskrachtmeting van Purmerend en Zaanstad.

Bezuinigingen

Vanuit onze visie “Mensen eerst”, past het om de kosten voor de infrastructuur kritisch te bekijken. Het College heeft gehoor gegeven aan de oproep van de PvdA om scherp op de kosten te letten bij de plannen voor het oeverbeheer. Verlaging van deze kosten zijn meegenomen in de bezuinigingsopdracht.

De volgende bezuinigingen die College voorstelt zien wij niet zitten. Wij zien graag dat onze moties worden aangenomen zodat de volgende bezuinigingen niet doorgaan:

  • Toekomst zwembad
  • Opzeggen overeenkomst stadspas

Aan de inkomstenkant:

  • Kostendekkendheid lijkbezorgingsrecht. Wellicht een suggestie om eens na te denken over het sluiten van de begraafplaats in Purmerland.

In de categorie B, waarbij het College twijfels heeft over de bezuiniging, vinden wij dat :

  • verhoging van de toeristenbelasting best mag worden ingevoerd. Landsmeer is veruit de goedkoopste gemeente in de regio.

In categorie C, waarbij het College de bezuiniging afraadt, zijn wij wel voor:

  • het opheffen of versoberen van de monumentencommissie. In het verlengde hiervan kunnen we ook nadenken over het afschaffen van de welstandscommissie die niet meer doet dan adviseren.
  • Betaald parkeren vinden wij net als het College een onzalig idee.

Verder, niet opgenomen in het overzicht:

  • Leges over bestuursstukken lijkt de PvdA niet verstandig. Wij willen een transparant en open bestuur (p. 38).
  • Over de 10% bezuinigingen op de gemeenschappelijke regelingen hebben we onze twijfels:

Zeker nu er voor de Veiligheidsregio net afspraken zijn gemaakt. Maar als we hier op bezuinigingen wat betekent dit voor onze veiligheid? Het is verstandig om dit eerst uitzoeken voordat we hier gaan bezuinigen.

  • De PvdA gaat ervan uit dat de derde wethouder er voor één jaar blijft. Ook dat scheelt weer € 40.000 per jaar.

 

Menno Wilmans

Menno Wilmans

Menno Wilmans. (1965) kent de gemeente en de gemeentelijke politiek op zijn duimpje. Enerzijds door zijn brede belangstelling voor het lokale gebeuren, maar zeker ook door zijn raadslidmaatschap als fractievoorzitter van 2013 tot 2018. Daarbij had hij de portefeuille van grondgebied, wonen en toekomstige bestuurlijke indeling. Samen met Marjan Farjon heeft hij in die periode

Meer over Menno Wilmans