Kan Landsmeer zelfstandig blijven?

Door Menno Wilmans op 24 januari 2015

Nee, helaas kan Landsmeer niet zelfstandig blijven. Landsmeer is al voor een groot deel niet meer zelfstandig. Bijvoorbeeld de uitvoering van sociale zaken is uitbesteed aan Waterland, en de inning van belastingen aan Amsterdam.
Met de extra taken op het gebied van zorg en jeugdzorg, die we van het Rijk hebben gekregen, is het voor een gemeente met onze omvang vrijwel ondoenlijk om goed beleid te ontwikkelen. Veel van dit beleid wordt in de regio Zaanstreek-Waterland bepaald. Het bestuurskracht onderzoek van Boer-Croon wijst uit dat de gemeente Landsmeer hier weinig tot niets meer in te brengen heeft.
Landsmeer is dus al voor een groot deel niet meer zelfstandig. Veel zaken zijn al uitbesteed aan andere gemeenten en aan de regio. Het is grote noodzaak dat de bestuurskracht toeneemt door vergroting van de kwaliteit van het bestuur en vermindering van kwetsbaarheid.

Wat er ook gebeurt, of we onze bestuurskracht nu gaan vergroten door fusie of samenwerking, de kernen blijven bestaan: we blijven Landsmeer, Den Ilp en Purmerland. We behouden ons groene karakter en we blijven een hechte samenleving.

Menno Wilmans

Menno Wilmans

Menno Wilmans. (1965) kent de gemeente en de gemeentelijke politiek op zijn duimpje. Enerzijds door zijn brede belangstelling voor het lokale gebeuren, maar zeker ook door zijn raadslidmaatschap als fractievoorzitter van 2013 tot 2018. Daarbij had hij de portefeuille van grondgebied, wonen en toekomstige bestuurlijke indeling. Samen met Marjan Farjon heeft hij in die periode

Meer over Menno Wilmans