De woonvisie moest beter en socialer

Door Menno Wilmans op 27 maart 2016
  • Geen sociale huurwoningen meer in de vrije sector
  • Sociale huurwoningen beter isoleren
  • Weer ondersteuning voor starters om makkelijker een hypotheek krijgen
  • Betere begeleiding van ouderen om door te stromen naar andere woning

Dit zijn de punten die de PvdA heeft ingebracht  bij het vaststellen van de woonvisie op 24 maart jongstleden.

De woonvisie is op vele onderdelen een goed stuk. Maar op onderdelen kon het beter en socialer. Daarom had de PvdA het initiatief genomen om twee amendementen en twee moties in te dienen. Deze werden alle unaniem door de raad aangenomen.

Wat speelt er in Landsmeer?

In de gemeente Landsmeer is het mooi wonen. De PvdA vindt dat dit mogelijk moet zijn voor iedereen: zowel arm als rijk. Landsmeer is populair: 2162 mensen staan hier ingeschreven als woningzoekende. Alhoewel maar 12% actief op zoek was in 2015 is dat met 254 woningzoekenden nog een fors aantal. En eerlijk gezegd: de gemeente kan weinig bieden aan deze woningzoekenden.

Waarom sociale huurwoningen

Waarom hadden we ook alweer sociale huurwoningen? Iedereen heeft recht op een woning. Daarom hebben we voor de minder draagkrachtige de huren van een aantal huizen bewust laag gehouden. Daar betalen we met z’n allen voor, uit solidariteit.

Maar het is eigenlijk niet de bedoeling dat mensen in die woningen blijven, als zij meer gaan verdienen. Tegenwoordig is het zo dat bij vrijkomende sociale huurwoningen de huur omhoog gaat, maar daar tegenover staat dat als men weinig verdient men in aanmerking komt voor een huurtoeslag. Zo blijven de woonkosten laag.

 

Sommige woningcorporaties hebben in het verleden gekke dingen gedaan. Ik noem het rondrijden in Maserati’s en beleggen in producten waar men geen kaas van heeft gegeten. Het kabinet vraagt aan hen mede hierdoor een flinke bijdrage en dat leidt er toe dat de huren omhoog moeten. Het kabinet gebruikt dit geld voor de huurtoeslag. Kan ik als raadslid hier wat tegen doen? Nee is het antwoord. Het is beleid vanuit de overheid.

 

Wat kunnen we die 254 woning zoekenden nu bieden? Eerlijk gezegd : niet veel.

Scheefhuurders

Er zijn vele scheefhuurders  in Landsmeer. Moeten we daar dan de oplossing gaan zoeken? De PvdA vindt verleiden mag, dwingen niet. Het idee om alle nieuwe huurders een tijdelijk huurcontract aan te bieden vinden wij te ver gaan. Als mensen een sociale huurwoning hebben gekregen en men gaat na verloop van tijd meer verdienen dan mag niet de straf zijn dat men de woning moet verlaten. Een huurverhoging vinden we wel prima. Mochten mensen minder gaan verdienen dan kan dit worden opgevangen met de huursubsidie. Bovendien dat tijdelijk contract is ook geen goed idee omdat de arbeidsmarkt van tegenwoordig steeds minder zekerheid kent. Om nu ook de zekerheid van een woning af te nemen vinden we dus veel te ver gaan.

 

Een andere oplossing zou kunnen zijn om een complete woonwijk te bouwen. Maar in de toekomstvisie hebben we samen met de inwoners geconstateerd dat we Landsmeer graag groen willen houden. Net als de provincie en net als onze zuiderbuur Amsterdam. Dus een extra woonwijk gaat niet. Ook hier ervaart de PvdA beperkingen.

 

Wat kunnen we dan wél bieden?

Kopen moet makkelijker worden voor starters

Ook het kopen van een huis is lastig. De bank wil alleen met mensen in zee die veel zekerheid bieden en ook bij die mensen doet de bank erg moeilijk. De gemeente heeft een fonds om mensen te helpen, maar op dit moment is het maximale uitgeleend. Op initiatief heeft de PvdA samen met CDA, VVD en D66 een motie ingediend om het college aan het werk te zetten. Het college moet onderzoeken of men dit budget kan verhogen en tot welke hoogte. Men rapporteert dit voor eind juni aan de raad. De raad was het unaniem met ons eens.

 

Doorstroming

Het woord ‘doorstroming’  is tijdens de inspreekavond over de woonvisie vaak genoemd als oplossing. Ook de PvdA vindt dat we meer in het centrum moeten bouwen voor ouderen om zo de doorstroming te bevorderen. Zodat zoveel mogelijk voorzieningen binnen de ‘scharrel afstand’ liggen. Maar ook daar schuilt een probleem. Want een oudere die bijvoorbeeld 400 euro huur in de maand betaalt, gaat niet snel verhuizen naar een appartement dat 710 euro per maand kost.  Hierbij mag het college wel erg zijn best doen om mensen te verleiden. Wellicht kan dat als de informatievoorziening rond de huurtoeslag en woonkostentoeslag vanuit de gemeente nog beter wordt. Laat de gemeente proactief de mensen benaderen. Maar zorg ervoor dat je de mensen wat te bieden hebt. Dus bij nieuwbouwprojecten, bijvoorbeeld aan het begin van de Van Beekstraat,  moet een hoog percentage sociale huurwoningen komen.  Goed verleiden is nog een hele kunst, maar met de charmes van dit college moet dat toch lukken. Ook over dit onderwerp heef t de PvdA een motie ingediend. Want in andere gemeentes zoals Utrecht zijn er wel succesvolle projecten die de doorstroming bevorderen. Hier moet het college weer aan de bak om de doorstroming van ‘ouderen’ naar andere woningen te bevorderen. De motie kreeg unanieme steun van de raad.

 

Wat we zeker niet moeten doen

Uiteraard wil de PvdA de omvang van de sociale woningvoorraad op peil houden en zo mogelijk uitbreiden. We zijn ook blij dat we dit terug vinden in de woonvisie. De PvdA vindt daarom dat sociale huurwoning niet in de vrije sector mogen verdwijnen. De laatste jaren zijn er 80 woningen uit de sociale sector in de vrije markt verdwenen. Nergens in de woonvisie staat deze ontwikkeling benoemd. Op dit onderwerp heeft de PvdA een amendement ingediend die alle vormen van onttrekking uit de sociale woningvoorraad niet toestaat. Ook hier weer stond de voltallige raad aan onze zijde. Landsmeer kent al 500 woningen in de vrije sector en dat is wel genoeg.

Duurzaamheid

Anno 2016 is het eigenlijk niet acceptabel dat we weinig doen aan duurzaamheid. Nederland loopt ver achter op dit gebied. In het land zie je al woningcoöperaties die woningen energieneutraal maken. Dat is een zeer kostbare aangelegenheid. Op het gebied van duurzaamheid is ook veel laaghangend fruit. Er is al veel te bereiken met spouw-, vloer- en dakisolatie.  Zeker hoekwoningen moeten spouwisolatie krijgen. Ook uit gesprekken met inwoners en uit gesprekken met de huurdersvereniging blijkt een grote behoefte te bestaan om de huizen beter te isoleren. De PvdA vindt dat dit moet gebeuren zonder dat de kosten van de huurder (huur plus energiekosten) omhoog gaan. De tekst in de woonvisie  waarin staat dat de coöperaties ‘zich in te zetten voor’ vinden wij te zwak. Wij verlangen dat coöperaties aangeven hoe zij de versnelde verduurzaming tot stand willen brengen.  Daarom kwamen op dit onderwerp met een amendement. Gelukkig was ook hier de voltallige raad het met ons eens.

Vergunninghouders

Veel aandacht is er voor de grote stroom asielzoekers die naar Europa en ook naar ons land komen. De opvang loopt mede spaak omdat vele vergunninghouders in asielopvangcentra zitten. Deze mensen hebben het recht om in Nederland te wonen, maar krijgen nauwelijks een woning aangeboden. Een woning kan je maar één keer uitdelen. De PvdA beseft dat deze dus niet naar een woningzoekende uit Landsmeer gaat. Daarom vinden wij dat elke gemeente dus ook Landsmeer zich moet houden aan het opgelegde quotum vanuit het rijk. Niet minder, maar ook niet meer.

 

Conclusie

De PvdA is positief over de voorliggende  woonvisie. Het is op vele onderdelen een goed stuk. Op een aantal onderdelen heeft de PvdA de woonvisie beter en socialer gemaakt. Zowel de 17e als de 24e zijn het lange vergaderingen geweest tot ver na middernacht. Maar dat heeft geloond. Een socialere woonvisie voor Landsmeer.

 

Menno Wilmans

Menno Wilmans

Menno Wilmans. (1965) kent de gemeente en de gemeentelijke politiek op zijn duimpje. Enerzijds door zijn brede belangstelling voor het lokale gebeuren, maar zeker ook door zijn raadslidmaatschap als fractievoorzitter van 2013 tot 2018. Daarbij had hij de portefeuille van grondgebied, wonen en toekomstige bestuurlijke indeling. Samen met Marjan Farjon heeft hij in die periode

Meer over Menno Wilmans