Bijdrage perpectiefnota 2014
De perspectiefnota is een momentopname, ooit ingesteld om de raad voor te bereiden op eventuele verrassingen bij de komende begroting. De nota is een aanloop voor de begroting, in de te maken keuzes voor volgend jaar.
Ooit verraste het college de raad met een 44% OZB verhoging bij de begroting en daarna is de perspectief nota ingevoerd om dergelijke verrassingen te voorkomen.
Inmiddels is de betekenis van de nota geleidelijk aan groter geworden. De aanbieding van de nota aan de raad geeft ons de gelegenheid om lange termijnen te bespreken en een kader te stellen voor de uitwerking van de begrotingen 2014-2017.
De gemeente moet, zo zegt de burgemeester het heel elegant in de commissie ABZ van 26 juni 2013, een dubbelslag maken; bezuinigen aan de ene kant en de werkgelegenheid en de kwaliteit van het werk aan de andere kant in de gaten houden. In de aanbiedingsbrief van 3 juni jl. herinnert het College ons er aan dat structurele lasten moeten worden afgedekt door structurele baten.
De situatie in Landsmeer anno 2013 en verder, is verontrustend te noemen. De rijksoverheid heeft aangekondigd dat er drie grote decentralisaties zullen worden doorgevoerd; de verschillende vormen van jeugdzorg, de participatie en de overgang van AWBZ naar WMO. Uit het antwoord van het college op onze vragen blijkt dat het college meent dat er met de bestaande formatie geen ruimte is voor nieuwe initiatieven in 2013 en 2014 en dat er voor de uitvoering van deze transformaties nauwelijks ambtelijke capaciteit beschikbaar is. Dat is natuurlijk een regelrechte politieke keuze. Neem daarbij de bekende efficiency kortingen die verwacht mogen worden, en de reeds aangekondigde budgetkortingen (80 miljoen in 2015 en 300 miljoen in 2017) , gevoegd bij het geconstateerde achterstallig onderhoud van het computernetwerk en de achterstanden met name bij de wegen, waarvoor zo blijkt uit de antwoorden ook al weer onvoldoende budget is, dat alles is heel zorgelijk. De bezuinigingsmaatregelen van het kabinet zullen er toe leiden dat de omvang van het provincie- en gemeentefonds onder druk zal komen te staan, met als gevolg minder subsidie voor de gemeenten. Voor Landsmeer zou dat naar schatting 956.200 € betekenen. Kortom het financiële toekomstbeeld van onze gemeente Landsmeer is heel zorgelijk en zo zegt het college; veel is nog onzeker en niet in te schatten, betreffend de WMO, de decentralisaties etc. etc.
In de inleiding van de perspectiefnota wordt op blz. 5 echter een heel optimistisch beeld geschetst van de opbrengsten van de verschillende bouwactiviteiten. Het college neemt zelfs aan dat in 2014 voor de loonkosten de nullijn kan worden aangehouden, blz. 11, opnieuw nogal optimistisch.
De teksten in de perspectiefnota komen deels van het rijk en zij munten niet uit in duidelijke en heldere informatie. Dat is bij de wet sociale werkvoorziening en de begeleiding en kortdurend verblijf van AWBZ naar WMO op blz. 8 en 9 en verder het geval.
De stand van zaken m.b.t. de Jops is thans onduidelijk. In de perspectiefnota 2013 besproken, op 18 juli 2012 en in de nota jeugdbeleid van oktober 2012 worden ze aangekondigd, Gaat de gemeente nu terugkomen op dit beleid, omdat er enkele buurtbewoners zijn die er moeite mee hebben? Graag enige opheldering.
Van de CIZ ontving de raad de jaarverslagen, jaarplannen, evaluaties en begrotingsvoorstellen en verdere verslagen en andere notities. Dit alles volgens de afgesproken reglementering. In de commissie ABZ en later door het college was er unanieme steun voor de toekomstvisie van de CIZ. Ook dit jaar geen opname van uitgaven CIZ omdat de reserves nog voldoende zijn voor komend jaar. Volgend jaar zullen we ons echter moeten beraden over de middelen die willen toekennen voor de afgesproken plannen en activiteiten.
Volgend jaar zullen we ons ook moeten beraden over de consequenties van de resultaten van de toekomstvisie. Waardering voor het college, raadslieden, griffie en secretariaat en Berenschot voor het thans lopend proces.
Inzake de perspectiefnota 2013 spraken we reeds op 18 juli 2012 onze grote zorg uit over de vele onzekerheden die Luijendijk-Zuid meebrengt. Ook t.a.v. de ontwikkelingen m.b.t. de decentralisaties zo lezen we in het antwoord aan de lijst van Campen zijn de budgetten nog niet bekend.
Daarnaast moeten we als raad nog gaan instemmen met allerlei plannen die we nu reeds als structureel inkomen tegen komen. We horen graag meer over 2014 en 2015 met name inzake het hotel, het crematorium, de precario, de reclamemast. En verder is de vraag hoe u het exploitatietekort van de ICL gaat terugdringen. Het onderwerp komt nu ieder jaar weer terug bij de besprekingen van de begrotingen en de jaarstukken. Is er met de beheerder van het ICL de laatste tijd overleg gevoerd?
De visie dat de realisatie van een fietsplan nog niet eerder door de raad expliciet zouden zijn goedgekeurd lijkt ons onjuist. Daarom past dit niet in de categorie nieuw beleid. De fietsverbinding tussen Luyendijk Zuid en de Meervalweg is besproken toen we het bestemmingsplan goedkeurden. De raad heeft het idee met algemene stemmen goedgekeurd. Er is zelfs een tekening ter tafel gekomen van het plan en een stukje openbaar groen bij de Meervalweg is in het bestemmingsplan opgenomen.
De cijfers van de nota over 2014 zijn de cijfers waarop de begroting wordt gemaakt. Dus hiermee instemmen is bijna gelijk aan de vaststelling van de begroting 2014. Voor het goedkeuren van de geactualiseerde jaarschijf 2013 van het investeringsschema wachten we de overzichten af. Een vraag inzake de OZB kwam bij ons onlangs naar voren. Moeten wij ons niet houden aan de regels van de rijksoverheid die de OZB verhoging tot 2,45% beperkt. In deze nota gaat u uit van 3%.?
We worden nu uitgenodigd om heldere financiële kaders te stellen en de kansen die zich voordoen te benutten.
Het negatieve beeld inzake de toekomstige financiële kaders kan niet worden opgelost door nu plotseling grond en andere eigendommen te gaan verkopen. Dat is incidenteel beleid dat niets oplost.
In de nota wordt op blz.23 voorstellen gedaan waarmee we kunnen leven. Bestemmingsreserves m.b.t. decentralisaties en riolen instellen.
Fractie PvdA
Hans Brosse
Marion Farjon
JePe Osnabrug
Menno Wilmans