Luchtkwaliteit
Schone lucht is cruciaal voor onze gezondheid. Helaas is de kwaliteit van de lucht op sommige plekken in Landsmeer zorgelijk, in het bijzonder langs het Zuideinde.
Het stimuleren van openbaar vervoer, elektrisch rijden en fietsen levert niet alleen een belangrijke bijdrage aan duurzaamheid, maar ook aan het tegengaan van luchtvervuiling.
De toename van het gebruik van houtkachels (en open haarden) in Landsmeer heeft een negatief effect op de luchtkwaliteit. Houtrook levert daarbij gezondheidsrisico’s voor mensen in de directe omgeving op, in het bijzonder voor ‘gevoelige groepen’ (mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten).
Luchtkwaliteit heeft in de landelijke gebieden ook te maken met de veehouderij. Hoewel in de gemeente nog geen sprake is van intensieve veehouderij blijft aanvoer van mest uit andere gebieden, met nadelige effecten zoals stankoverlast en vervuiling van het oppervlaktewater een punt van aandacht.
Voor de PvdA betekent dit voor de komende raadsperiode dat:
- de uitstoot van fijnstof in de gemeente wordt onderzocht en waar mogelijk maatregelen worden getroffen. Uitgangspunt is dat op zoveel mogelijk plaatsen in de gemeente wordt voldaan aan de Europese normen;
- nagegaan wordt of een milieuzone rond het Zuideinde praktisch realiseerbaar is om zo de luchtkwaliteit niet verder aan te tasten. Bijvoorbeeld door het weren van extra vervuilende motorvoertuigen (oldtimers, zware vrachtwagens en oude tweetact brommers).
- gemeentelijke fietspaden en -stroken op het hoogste onderhoudsniveau worden onderhouden en de (hoofd)fietsroutes bij gladheidsbestrijding prioriteit krijgen;
- door het aanleggen van oplaadpunten/snelladers we het gebruik van elektrische voertuigen stimuleren. Landsmeer geeft het goede voorbeeld met haar eigen elektrische wagenpark;
- de gemeente een lokale voorlichtingscampagne over de gezondheidsrisico’s van houtstook start;
- er een stookverbod komt voor houtkachels – bij mist en windstil weer.