Vier windmolens maken Landsmeer energieneutraal

Door Menno Wilmans op 11 juni 2017

Om de klimaatdoelstelling van Parijs te halen moeten alle zeilen worden bijgezet. Iedereen moet meedoen. En als het aan de PvdA ligt gaat Landsmeer ook volop inzetten op duurzaamheid. Bijvoorbeeld met windenergie. Met ongeveer vier windmolens levert Landsmeer al meer energie dan het verbruikt.

 

Vier. Is dat al genoeg?

Tegenwoordig zijn de windmolens zeer efficiënt. Een moderne turbine van 3 MW levert aan de kust al snel 6,6 miljoen kWh per jaar, genoeg voor bijna 2.000 huishoudens.1 Dat is ongeveer evenveel energie als 36.000 zonnepanelen.2 Echter in Landsmeer waait het niet zo hard als aan de kust.

Deze windkaart3 laat zien dat Landsmeer  zo’n 70% hoeveelheid wind heeft in vergelijking met de kust.

Windsnelheid in Landsmeer

Oké, dus geen 2000 woningen, maar 70% van 2000 woningen. Dat is dus 1400 woningen. Plaatsen we vier molens dan komt dat neer op 4 x 1400 = 5600 woningen. We hebben in Landsmeer ongeveer 5000 woningen en een klein beetje industrie. Dus grof gezegd zijn vier windmolens genoeg.

Voordelen

  1. Een voordeel van windenergie is dat het in grote lijnen de vraag volgt. Uit Deens onderzoek blijkt dat het overdag harder waait dan avonds, dit is met de energievraag hetzelfde. Dit geld ook voor de wind gedurende de seizoenen. In de winter en herfst waait het het hardst. In deze seizoenen is ook meer energie nodig voor de verwarming van huizen, een elektrische verwarming is dan dus ideaal.
  2. De windmolens staan dicht bij bevolkt gebied. Er is dus weinig energieverlies ten gevolge van kabels.

Waar?

De PvdA vindt langs de A10 een goede plek voor windmolens. Uiteraard moet deze ver genoeg staan van de woningen in Amsterdam. Want niemand wil vlakbij een windmolen wonen. Dat is tevens de garantie dat er niet wordt gebouwd in het groen. De volgende kaart laat zien dat op een afstand van 300 meter van de bebouwing een windmolen zou kunnen staan:

Zo is het ook het minst belastend voor het groen. Maar wat de PvdA betreft kunnen deze ook elders worden geplaatst als deze maar geen beperking zijn voor de unieke weidevogels.

Wat houdt Landsmeer tegen?

  1. De ontwikkeling van duurzaamheidsvisie. De gemeente gaat pas beleid uitvoeren als er visie over een onderwerp is. Afgelopen voorjaar heeft het College een visie met weinig ambitie aan de raad gepresenteerd. De raad zit al weer een paar maanden te wachten op een beter stuk.
  2. De provincie Noord-Holland. De provincie heeft een aantal plekken aangewezen waar wel en geen windmolens mogen komen. In Landsmeer mag het niet. Maar ook de provincie zal mee willen werken aan de doelstellingen van Parijs. Zelfs Zuid-Holland, de provincie met veruit de meeste inwoners, levert meer windenergie dan Noord-Holland.4 Dus de PvdA denkt dat men wel blij is met een Landsmeers initiatief. Bovendien komt minister Kamp ook nog even op bezoek5 bij de provincie om te pleiten voor meer windenergie.

We verwachten dat de tegenstand van de provincie niet te groot is.

Kortom, windmolens in Landsmeer is een goed idee.

 

Menno Wilmans

 

bron:

  1. http://www.nwea.nl/windenergie/veelgestelde-vragen-land/141-hoeveel-elektriciteit-levert-een-windmolen-op
  2. https://www.windcentrale.nl/blog/windmolens-of-zonnepanelen/
  3. https://www.rvo.nl/sites/default/files/2014/01/windkaart_van_nederland.pdf
  4. http://www.windstats.nl/statistiek.php?p=Noord-Holland
  5. http://www.volkskrant.nl/binnenland/nog-te-weinig-windmolens-in-nederland-om-doelstelling-te-halen-kamp-wil-versnellen~a4502110/

ad5) Artikel in de Volkskrant van 15-6-2017

 

 

Menno Wilmans

Menno Wilmans

Menno Wilmans. (1965) kent de gemeente en de gemeentelijke politiek op zijn duimpje. Enerzijds door zijn brede belangstelling voor het lokale gebeuren, maar zeker ook door zijn raadslidmaatschap als fractievoorzitter van 2013 tot 2018. Daarbij had hij de portefeuille van grondgebied, wonen en toekomstige bestuurlijke indeling. Samen met Marjan Farjon heeft hij in die periode

Meer over Menno Wilmans