College blijft op zak met zorggeld zitten

Door Menno Wilmans op 10 november 2016

Bijdrage van de PvdA bij de begroting 2017 tijdens de raadsvergadering van 10 november 2016.

 

Het gaat financieel goed in de gemeente Landsmeer.

De bestemmingsreserves zijn goed gevuld, de algemene reserve heeft een flinke opwaartse beweging gekregen mede dankzij het project in Luyendijk-Zuid en staat nu op 4,2 miljoen euro. Daarnaast valt de septembercirculaire gunstig uit.

De vraag is wel of de begrotingen zo een reëel beeld geven. In Landsmeer wordt er altijd ambitieus begroot en blijkt telkens bij de jaarrekening dat men aan een aantal projecten niet is toegekomen. Hiermee houdt de gemeente  jaarlijks geld over. En dus onze goed gevulde spaarpot wordt dan nog dikker.

Meer geld naar de zorg

Wat erg tegenvalt in deze begroting is dat de uitgave richting de 3D’s niet stijgt. We weten dat ons College zich liever bezighoudt met allerlei projecten waar men tijdens de perspectiefnota nog van de liberalen (VVD en D66) € 100.000,- zakgeld voor heeft gekregen.  € 50.000 kwam uit het Wmo-budget.  Rechtse  hobby’s noemen we dat. Heel duidelijk zien we dat daar de focus op ligt. Van de PvdA mag dat minder. We komen op initiatief van het CDA met een amendement om het zakgeld te verlagen tot €50.000,-

 

Maar dat het College niets  heeft weten te verzinnen om de zwakkeren die vaak te maken krijgen met de 3D’s extra te ondersteunen, valt de PvdA erg tegen.  De 3D-spaarpot is goed gevuld met 1,2 miljoen, dus voor het geld hoef  je het niet te laten.

De PvdA heeft ook enquête gehouden onder de inwoners. Daaruit blijkt dat een grote meerderheid vindt dat geld wat voor zorg is gereserveerd ook voor zorg moet worden uitgegeven. En dat kan ook wel.

Neem bijvoorbeeld de eigen bijdrage in de huishoudelijke hulp en andere Wmo-voorzieningen.  Onze gemeente vraagt voor de meeste voorzieningen  het maximum. Waarom vraagt de PvdA zich af. Waarom blijft men op de zak met zorggeld zitten?

In den lande is Landsmeer niet uniek. Alle gemeenten in Nederland hebben gezamenlijk nog 1,2 miljard op de plank liggen.  Het kan anders. De staatssecretaris van Rijn heeft met de VNG een bestuursakkoord gesloten dat alle gemeentes in Nederland het anders moeten aanpakken.

Het moet dus anders. Neem bijvoorbeeld Amsterdam. Amsterdam vraagt 30% minder eigen bijdragen voor de Wmo-voorzieningen . De CAK-rekenmodule waar een ieder kan zien wat zijn eigen bijdrage in de Wmo-voorzieningen is , toont dit aan. Neem bijvoorbeeld een stel met een inkomen van € 26.000,- op jaarbasis. Dat stel betaalt in Amsterdam € 38,80 aan maximale eigen bijdragen voor 4 weken. In Landsmeer  is dat € 58,10. Op initiatief van de PvdA dienen we samen met het CDA een amendement in om de eigen bijdragen voor de Wmo-voorzieningen  met 30% te verlagen.

 

Maar we kunnen veel meer doen in het sociaal domein: vooral op het preventieve vlak. Wonen Plus doet goed werk in Landsmeer met behulp van veel gemotiveerde vrijwilligers.

Sinds ruim een jaar draait het project Samenspraak. Doel: iets tegen eenzaamheid van ouderen te doen. Dat loopt prima. De meeste verwijzingen komen van het Middelpunt. Een duidelijk bewijs, dat zorg goed aangevuld kan worden  met lokaal welzijnsaanbod. Graag wil WonenPlus dit uitbreiden met het maatjesproject.

Daarom wil de PvdA, hierin gesteund door het CDA,  dit beter ondersteunen en extra middelen beschikbaar stellen om Wonen  Plus te ondersteunen. We komen met een amendement dat dit regelt.

 

Wat de PvdA betreft mag er ook meer worden gedaan voor de mantelzorgers in onze gemeente. Toen het rijk nog verantwoordelijk was voor de mantelzorg  kreeg men als compliment € 150,-. Nu moet men het doen met een cadeaubon van € 20,-.  Waarom ondersteunen we de mantelzorgers niet extra? We willen toch graag dat de mensen langer thuis blijven wonen? En dat een ieder meer zijn eigen zaken regelt? Laten we dat dan extra ondersteunen. Ook dit wil de PvdA samen met het CDA regelen met een amendement.

 

Subsidies

Er blijft bij ons College een taakstelling hangen om € 100.000,- te bezuinigen op de subsidies. Dat is veel op een totale subsidie-uitgave van ruim 8 ton. Bij de bespreking van de perspectiefnota vorig jaar is een amendement van de PvdA aangenomen waarin gevraagd wordt naar een goede onderbouwing van  deze bezuiniging. Ook hebben wij bij de begrotingsbehandeling van vorig jaar de Raad de vraag gesteld of we aan die bezuiniging moeten vasthouden. Tot op heden is de goede onderbouwing uitgebleven. Daarom komt de PvdA nu met een amendement om die taakstelling om € 100.000,- te bezuinigen in 2017 definitief naar de prullenbak te verwijzen.

 

Het zijn allemaal subsidies voor de sport, cultuur en welzijn. Dat is de smeerolie van onze Landsmeerse samenleving. De PvdA vindt dat je daar niet op moet bezuinigen. Sterker nog, we gaan ervan uit dat de inrichting van het korfbalveld volgend jaar een succes wordt. Maar dat valt, wat de PvdA betreft, altijd te dekken met geld uit de algemene reserve.

 

Bestuurlijke toekomst

Alhoewel de PvdA een voorkeur heeft voor een fusie met Amsterdam, hebben wij ons neergelegd bij het wilsbesluit van een ambtelijke fusie met Wormerland, Oostzaan en Waterland.  Maar de laatste tijd zijn er in de regio geluiden dat mogelijk Edam-Volendam zich ook zou moet aansluiten.

Echter dat voldoet niet aan ons wilsbesluit. Als het uiteindelijke besluit een ambtelijke fusie met ook Edam-Volendam  zou worden dan moet de raad weer terug naar de inwoners. Maar op dat moment komt  natuurlijk de optie Amsterdam weer in beeld.

Zover is het nog lang niet. Onze inwoners willen een ambtelijke fusie  met Waterland, Oostzaan en Wormerland. De PvdA werkt graag mee om de haalbaarheid hiervan te onderzoeken. We hopen binnenkort met de vier gemeenteraden te spreken en te horen hoe hun gedachtes zijn.

Begroting goedkeuren?

Het belangrijkste van deze avond is dat we een andere richting in moeten slaan met de 3 decentralisaties. Het College moet meer geld uittrekken voor het sociaal domein. Geld voor het sociaal domein is niet bestemd voor andere zaken! Wij kunnen ons in dit belangrijke gedeelte van de begroting nu niet vinden. In ons verkiezingsprogramma “Mensen eerst” geeft de PvdA aan dat de eerste euro’s naar de mensen moeten. Dit college gaat met deze begroting een richting op waar de PvdA geen verantwoordelijkheid voor wil dragen. Voor de PvdA moet er aan het eind van de avond een andere begroting liggen. Anders kan deze begroting niet rekenen op onze steun en als logisch gevolg zal dat ook consequenties hebben voor onze steun aan de coalitie.

Menno Wilmans

Menno Wilmans

Menno Wilmans. (1965) kent de gemeente en de gemeentelijke politiek op zijn duimpje. Enerzijds door zijn brede belangstelling voor het lokale gebeuren, maar zeker ook door zijn raadslidmaatschap als fractievoorzitter van 2013 tot 2018. Daarbij had hij de portefeuille van grondgebied, wonen en toekomstige bestuurlijke indeling. Samen met Marjan Farjon heeft hij in die periode

Meer over Menno Wilmans