Ruimte in de begroting

Door Menno Wilmans op 6 november 2015

Bijdrage van de PvdA bij de begroting 2016 op de raadsvergadering van 5 november 2016.

De onverwacht hogere uitkering uit het Gemeentefonds leidt in 2016 en de jaren daarna tot een positief resultaat en een begroting die structureel op orde is. Dat is voor de PvdA goed nieuws.

Het leidt ook tot de conclusie dat meerjarenramingen niet zo zeker zijn als ze soms lijken.

Toch kiest het College ervoor nu al te besluiten dat de ingezette bezuinigingen in 2017 voortgezet moeten worden. Zij motiveert dat door te stellen dat een andere vorm van subsidiëring zal leiden tot een lager subsidiebudget. De PvdA vindt een nieuw subsidiebeleid zeer noodzakelijk, maar ziet niet in waarom dat per definitie zou moeten leiden tot een bezuiniging van € 100.000.

Uit de voorgaande jaren blijkt dat het College ambitieus begroot. Echter, met uitzondering van 2012, laat de jaarrekening een hoger positief resultaat zien dan verwacht. Ook voor 2016 is weer erg ambitieus begroot. De positieve resultaten kunnen daardoor hoger worden dan nu wordt gesteld. Het is om deze redenen, dat de PvdA op dit moment geen redenen ziet nu al vast te leggen dat de bezuiniging op voorzieningen voortgezet moet worden.

Informatievoorziening

De informatievoorziening van de begroting is al jaren een doorn in het oog van de PvdA. Er wordt bij elk programma een bedrag opgevoerd van miljoenen zonder dat gespecificeerd wordt hoe het geld binnen het programma wordt verdeeld. Voor de PvdA kan dat een reden zijn om een begroting af te keuren. Wij zijn dan ook verheugd dat het College van plan is om de informatievoorziening te verbeteren. En dit volgend jaar beter te doen. Wij willen ook dat raadsleden meedenken over de betere informatievoorziening, bijvoorbeeld met de Planning en Control-commissie.

Innovatie

De PvdA merkt in de raad een positieve ontwikkeling qua innovatie. Het argument “dat deden we vorig jaar ook zo” wordt meer en meer vervangen door “Waarom doen we dit eigenlijk zo?”

Ook de subsidies van onze voorzieningen worden onder de loep genomen. De raad wil niet meer subsidie aan voorzieningen geven “omdat dit vorig jaar ook zo ging”. Nee, we willen beter in beeld hebben wat het doel is van de subsidies en wat we ermee willen bereiken.

De PvdA en D66 hebben in het voorjaar een initiatiefvoorstel ingediend omtrent de leges. Met als doel om inzichtelijk te maken wat de burger ervoor krijgt. En er niet standaard vanuit te gaan dat alle leges 100% dekkend moeten zijn. Helaas is hier niks over terug te vinden in de begroting. Wat betreft de begraafplaatsrechten: deze hoeven voor de PvdA niet kostendekkend te zijn. D66 en de PvdA komen dan ook met een amendement dat stelt eerst te discussiëren over een aanvaardbare hoogte van de leges. En voor 2016 de lijkbezorgingsheffing voorlopig te bevriezen op het niveau van 2015.

Begraven in Landsmeer is niet alleen voor rijke mensen!

Dit amendement is unaniem aangenomen.

Hondenbelasting

En dan de hondenbelasting. Weet u dat deze al in de Middeleeuwen is ingevoerd? Om de ziektes te bestrijden en om overlast tegen te gaan? De hondenbelasting is gebleven, ook toen hondsdolheid naar de achtergrond verdween en toen de hondenkarren allang verdwenen waren. Hierdoor is de hondenbelasting een algemeen dekkingsmiddel geworden . Waarom een belasting alleen voor hondenbezitters? De PvdA vindt het tijd om deze onterechte belasting af te schaffen. En dus ook hier niet vast houden ”omdat we het altijd al zo deden”. De PvdA komt met een amendement om deze belasting af te schaffen.

Dit amendement is ook mede ondertekend door D66 en is aangepast op advies van het college om de belasting af te schaffen per 1 januari 2017. Het amendement is unaniem aangenomen.

Werk, inkomen en onderwijs

De ambitie van het College om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen, is wel erg mager. De streefwaarde om één iemand te helpen aan een geslaagd re-integratietraject is wat de PvdA betreft veel te weinig. Op onze vraag aan het College werd geantwoord dat de doelgroep beschut werk klein is. Maar re-integratie betreft een veel grotere doelgroep dan de mensen die in aanmerking komen voor beschut werk. Daar wordt niets over gezegd. Er is veel mogelijk op dit gebied. Wat ons betreft wordt dit ook één van de belangrijkste taken van onze nieuwe ambtenaar economische zaken. We hebben dan ook samen met het CDA een  amendement hierover ingediend. Tijdens de vergadering bleek dat we op een verkeerd spoor zijn gezet. Het ging hier om re-integratietrajecten alleen in het gemeentehuis. Vandaar dat het amendement is ingetrokken.

De PvdA nodigt bij dezen de wethouder economische zaken en de voorzitter van de BVL uit om een keer te gaan kijken bij een brouwerij die mensen in dienst heeft die niet vanzelf aan het werk komen. Om daarna, op onze kosten, uit eten te gaan bij restaurant Freud waar ex-psychiatrisch patiënten in de bediening staan. Zo wil de PvdA de key-players te laten zien wat er wel mogelijk is in plaats van wat er niet mogelijk is.

Ook is er weinig ambitie om stageplaatsen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt beschikbaar te stellen. Die stageplekken zijn hard nodig! We hebben dan ook het  amendement van het CDA ondersteund om extra stageplekken te realiseren in onze gemeente.

Dit  amendement is aangepast waarbij de woorden “vast te stellen”is aangepast in “streven naar” en is aangenomen. Alleen de VVD was tegen.

WMO

Uit het rapport Klantervaring vernieuwde WMO van september 2015 valt veel positiefs te halen. De cliënten zijn over veel zaken tevreden. Het gaat dan om de informatievoorziening, de bejegening, de bereikbaarheid en de toegankelijkheid. De PvdA is hier blij mee. Er staat echter ook een negatieve kant tegenover. Dat betreft de beoordeling van de cliënten over de effectiviteit van de oplossing.

Bijvoorbeeld:

Vergroot de geboden oplossing de zelfstandigheid ? Nee zegt bijna 30%

Is de geboden oplossing op lange termijn effectief ? Nee, zegt bijna 30%

Kan men door de geboden oplossing beter meedoen aan de samenleving ? Nee zegt 35%.

De PvdA vindt deze percentages te hoog. Immers, het gaat om de effectiviteit van de oplossing. Het meedoen aan de samenleving is het kerndoel van de WMO.

De PvdA vindt het noodzakelijk om diepgaander te (laten) onderzoeken wat de achtergrond is van deze uitkomst. Zo’n onderzoek biedt de gemeente een goed startpunt om eventuele betere resultaten te halen bij de klanttevredenheid. De gemeente heeft genoeg middelen in de hiervoor bedoelde bestemmingsreserve om dit te realiseren.

Tot slot de Drempels

Na vragen van D66 en PL en na een actie van de SP staan de boldrempels van de Meervalweg nu op de agenda. Ook de PvdA vindt deze drempels ongelofelijke ondingen. Echter, ook de drempels in de Raadhuisstraat en de drempels op de Noorderbreek en Geyenbreek zorgen voor overlast. Wellicht is deze overlast te weinig voor de SP om zich te profileren, maar de PvdA vindt ook dat deze problemen zorgvuldig moeten worden opgelost. Zorgvuldig, want als we morgen deze drempels weghalen en overmorgen wordt er een kind aangereden – wat met een drempel waarschijnlijk was voorkomen – dan hebben we toch iets verkeerd gedaan. De PvdA wil graag structurele maatregelen op basis van het gemeentelijk verkeers- en vervoersplan (GVVP). Uiteraard verwachten we van het College dat dit snel wordt opgepakt en dat de oplossingen in 2016 worden gerealiseerd. Na de discussie in de raad hebben we ons laten overtuigen dat er een grote kans is dat de tijdelijke oplossing definitief wordt. Daardoor is de kans erg klein dat de Meervalweg/Speksnijdersweg twee keer open moet vrij klein. We hebben danook ingestemd met het amendement van de VVD/D66/CDA

Menno Wilmans

Menno Wilmans

Menno Wilmans. (1965) kent de gemeente en de gemeentelijke politiek op zijn duimpje. Enerzijds door zijn brede belangstelling voor het lokale gebeuren, maar zeker ook door zijn raadslidmaatschap als fractievoorzitter van 2013 tot 2018. Daarbij had hij de portefeuille van grondgebied, wonen en toekomstige bestuurlijke indeling. Samen met Marjan Farjon heeft hij in die periode

Meer over Menno Wilmans