Weinig visie van het College in de Perspectiefnota

Door Menno Wilmans op 2 juli 2015

Bijdrage PvdA Perspectiefnota 2016

We zijn nu na de verkiezingen een jaar onderweg. Er is veel gebeurd. De veranderde bestuurscultuur in Landsmeer ervaart de PvdA als positief. Zoals in het Coalitieprogramma staat gaat het op de eerste plaats om de inhoud en de inwoners van onze gemeente. Geen in het coalitieoverleg dichtgetimmerde standpunten, maar een transparante politieke discussie in de Raad. Een dualistische opstelling die ons aanspreekt.

In de Perspectiefnota van 2016 maakt het college keuzes die wij graag anders zien. Zo wil het College in de periode 2016-2019 voor 9.3 miljoen euro investeren in infrastructuur en rioolprojecten. Daarnaast neemt de afdracht van het rijk naar de gemeente met ruim 4 ton af.

Dit zijn de voornaamste redenen dat er grote begrotingstekorten ontstaan: in 2017 ruim 3 ton tot in 2019 een krappe half miljoen. De PvdA vindt deze tekorten onacceptabel. Gelukkig zien we al vele jaren dat men niet aan alle plannen toekomt. Gelukkig in financiële zin, namelijk Landsmeer heeft altijd wel een positief resultaat, als we de resultaten van de grondexploitatie Luijendijk-Zuid buiten beschouwing laten. Maar komen die positieve resultaten nu doordat het College op basis van visie keuzes maakt, of zijn er andere redenen waardoor sommige projecten niet doorgaan waar het College geen grip op heeft?

Bestemmingsreserve decentralisaties.

En hoe zit het dan met 2016? Ook daar is een groot tekort. Het College lost het op door te graaien in het spaarpotje van de decentralisaties. Door het opheffen van de bestemmingsreserve decentralisaties en vrij te laten vallen in 2016 lijkt het tekort mee te vallen.

Onlangs meldde de wethouder in de Raad dat het met de personele bezetting in het Middelpunt niet lekker loopt. De PvdA vindt dit zeer zorgelijk. Dan getuigt het toch in ieder geval van meer visie om het geld achter de hand te houden? Misschien is het wel nodig om een extra fte in te zetten of misschien moet er toch meer geld naar huishoudelijke hulp of zijn er te weinig middelen voor de jeugdzorg. Daarom vindt de PvdA dat we niet nu moeten beslissen om deze bestemmingsreserve af te schaffen. We dienen hiervoor een amendement in.

Bezuinigingsvoorstellen

Maar ook op meer punten merk je in de Perspectiefnota dat het aan visie ontbreekt. Zo heeft de Raad het voorgaande jaar het College opdracht gegeven om met bezuinigingsvoorstellen te komen. Dit is gebeurd in de vorm van 15 te onderzoeken onderwerpen en een vastgelegde taakstelling van 100.000 euro om de tekorten weg te werken. Op pagina 13 staan nog steeds taakstellingen zonder of met een onjuiste onderbouwing. Wat de PvdA hier mist is een visie die als basis voor deze taakstellingen zou moeten dienen. Kom nu eerst met een subsidienota, sportnota, cultuurnota, seniorennota en huisvestingsnota. De wens voor deze nota´s is niet voor niets opgenomen in het Coalitieprogramma. Graag ontvangt de PvdA een planning waarop staat aangegeven wanneer de toegezegde nota’s gereed zijn.

Bovendien, onderzoek ook wat de inhoudelijke gevolgen zijn van die bezuinigingen voordat je werkelijk gaat bezuinigen. De PvdA moet er niet aan denken dat de bibliotheek uit het Dorpshuis weggaat. Wij willen dat de inhoudelijke gevolgen van de taakstellingen goed in beeld zijn en met de Raad worden gedeeld, voordat er wordt bezuinigd. Ook op dit punt gaat de PvdA een amendement indienen.

Dure wensenlijst

Die bezuinigingen hadden het doel om de tekorten af te laten nemen. Maar daar blijft helaas weinig van over omdat het College met een wensenlijst komt die door de hele nota is verweven. Zo wil men 50.000 euro extra uittrekken voor opleidingen van de ambtenaren en inhuren van extra deskundigheid. De PvdA vindt dit een prima doel, maar het bedrag erg hoog. Elk jaar blijkt uit de jaarrekening dat er middelen overblijven bij de diverse onderdelen (zie ook de laatste jaarrekening) en de PvdA vraagt zich af of dit niet uit de bestaande middelen gefinancierd kan worden.

Nu is het plan van het College om geld weg te halen bij bijvoorbeeld ICL, zwembad en bibliotheek. En daarnaast moet er dan aan het begin van het dorp een joekel van een reclamemast komen. Moet de burger daar nu blij mee zijn? De PvdA is dat in ieder geval niet.

Ook wil het College 15.000 euro uittrekken voor de festiviteiten rondom de herdenking van de watersnoodramp van 1916. Wat men dus aan de ene kant bezuinigt, lekt er als water weer aan kosten aan de andere kant uit.

Infrastructuur

Ook in de infrastructuur ontbreken de keuzes. 9.3 miljoen euro in 4 jaar tijd is veel te veel voor onze gemeente. Zijn nu al die projecten zo hard nodig? De PvdA vindt van niet. Landsmeer is voortvarend bezig om de achterstanden van de rioolprojecten in te lopen. Voor het oeverbeheer zegt het College steeds toe alleen het hoogstnoodzakelijke te doen. De bruggen in de Lisstraat hebben een fikse opknapbeurt nodig.

Alles bijelkaar zijn dit hoge investeringen. Daarom vindt de PvdA dat er voor infraprojecten die minder noodzakelijk zijn, geen geld is. Waarom durft het College die keuzes nu niet te maken?

Waarom krijgt dat ‘leuke’ pleintje bij de Nederlands Hervormende Kerk de prioriteit absoluut noodzakelijk à raison van 230.000 euro? Waarom moet de Scheepsbouwersweg voor bijna een half miljoen worden opgeknapt in 2018? De PvdA komt met amendementen om deze plannen te schrappen. De PvdA wil dat er soberder wordt omgegaan met geld voor de infrastructuur en meer aandacht komt voor de sociale voorzieningen. Dit hebben we de inwoners ook beloofd in ons verkiezingsprogramma ‘Mensen eerst’.

Wonen

Op het woongebied is er veel aan de hand. De verdeling van sociale huurwoningen verandert drastisch binnen de stadsregio. Ook zien we dat Landsmeer meer en meer vergrijst. De PvdA wil dan ook dat er meer woningen voor ouderen komen in het centrum van het dorp. Zoals aan het begin van de Van Beekstraat. Zo kunnen ouderen langer zelfstandig blijven wonen.

Maar ook hier weer: waar blijft de visie van het College? In januari 2013 is toegezegd dat de woonvisie er binnen een half jaar zou zijn. Die is er nog steeds niet. En dat is des te zorgelijker omdat er dan ook geen goede afspraken kunnen worden gemaakt met woningbouwcoöperaties. Volgens het College kunnen deze afspraken wel wachten tot 2016. De PvdA vindt dat niet acceptabel en wil dat er in het najaar een woonvisie en prestatieafspraken met de woningbouwcorporaties vastliggen. Overigens staat ook in het Coalitieprogramma dat er snel een geactualiseerde woonvisie dient te worden opgesteld.

Leges

In het voorjaar 2015 heeft D66 samen met de PvdA een discussiestuk gemaakt over de leges. Daarin riepen beide partijen op tot een betere onderbouwing van de leges. Helaas staat er in een voetnoot dat de lijkbezorgingsrechten 100% kostendekkend moeten zijn. In ons discussiestuk stond nu juist dat de 100% kostendekking niet meer moest. Immers begraven mag niet alleen maar voorbehouden zijn aan rijke mensen.

 

 

Bestuurlijke toekomst

Stap voor stap krijgt de bestuurlijke toekomst van Landsmeer meer vorm. Het gaat rustig, volgens sommigen te rustig, maar het proces gaat wel zorgvuldig. Hopelijk zal dit jaar het wilsbesluit van Landsmeer bekend zijn. Dat besluit zal niet makkelijk zijn, want het dorp is erg verdeeld.

De PvdA houdt altijd voor ogen dat bij dit proces de inwoner centraal staat. Uiteindelijk moeten de inwoners er beter van worden. Daarom hechten we er ook aan om goed in gesprek te blijven met de inwoners. Met een Praat met de Raad en met een enquête. Met een goede respons van de enquête is een referendum wat ons betreft niet nodig.

Daarbij moeten we ook in oogschouw nemen dat er uiteindelijk een efficiënt bestuursapparaat moet komen. Wat mensen hebben, willen ze graag houden. Dat zit in de mens zelf. Maar zijn we daar dan beter mee af? Een fusie tussen gemeentes is de meest verregaande stap en daarom snappen we dat mensen daar tegen op zien. Maar uiteindelijk leidt dat tot de meest efficiënte bestuursvorm. En daar zijn natuurlijk de inwoners het meest mee gebaat.

Voetbalkooi

En dan over de voetbalkooi.

Vroeger in mijn pubertijd ben ik vaak naar een basketveld gegaan waar nu het Cassandrahof staat. Daar heb ik veel gebasketbald met ander leeftijdgenoten die kwamen aanlopen. Die leeftijdgenoten zijn nu stuk voor stuk mensen die nog steeds een sterke band hebben met Landsmeer. Naast het feit dat voetballen gewoon gezond is, heeft het voetbalveld ook betekenis voor de sociale cohesie bij jongeren. Bovendien voetballen is gewoon leuk, dus het veldje moet terugkomen. Punt.

Wel vinden we het financieel zuiver als dit wordt betaald uit de GREX van Luijendijk-Zuid.

 

 

Menno Wilmans

Menno Wilmans

Menno Wilmans. (1965) kent de gemeente en de gemeentelijke politiek op zijn duimpje. Enerzijds door zijn brede belangstelling voor het lokale gebeuren, maar zeker ook door zijn raadslidmaatschap als fractievoorzitter van 2013 tot 2018. Daarbij had hij de portefeuille van grondgebied, wonen en toekomstige bestuurlijke indeling. Samen met Marjan Farjon heeft hij in die periode

Meer over Menno Wilmans

Waar ben je naar op zoek?